Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la finalul reuniunii de toamnă a Consiliului European, că s-a luat decizia implementării unui pachet sever de măsuri care permite gestionarea crizelor la nivelul Uniunii Europene. În opinia şefului statului, noul pachet de măsuri prinde foarte bine României în condiţiile în care toate guvernele care s-au succedat au creat înainte de alegeri dezechilibre macroeconomice.
"Până la vară Comisia trebuie să producă tot setul de măsuri care să materializeze deciziile luate de Consiliu cu privire la întărirea disciplinei bugetare şi la extinderea supravegherii economice. O motivaţie acestor măsuri excepţionale pe care Consiliul le ia - măsurile nu sunt generate de faptul că în lume este criză şi că în Europa criza se manifestă încă foarte puternic - este constarea faptului că statele membre nu au avut toate o politică solidă de respectare a politicilor fiscale şi bugetare care să le permită menţinerea în criteriile Pactului de Stabilitate, iar criza economică a generat o poză extrem de îngrijorătoare a fotografiei individuale a multora dintre statele Uniunii, printre care şi România", a explicat şeful statului.
Traian Băsescu a anunţat că în Consiliu a fost adoptat un raport care vizează un set de măsuri pentru întărirea disciplinei financiare a statelor membre şi s-a stabilit introducerea de reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice şi a criteriului deficitului bugetar, extrem de importante şi pentru România.
El a atras atenţia că este luată în calcul în prezent inclusiv posibilitatea introducerii suspendării dreptului de vot pentru statele membre care nu respectă exigenţele Pactului de Stabilitate şi Creştere (PSC).
"În susţinerea mea, eu am propus ca alternativă la suspendarea dreptului de vot, automatismul sancţiunii. Adică mi se pare mult mai eficient decât să se decidă suspendarea