Prezent la Bucharest Business Forum, organizat de MAE, fundaţia Steinbeis şi World Trade Institute, şeful agenţiei germane de proiecte la Dunăre explică pentru FP România cum spaţiul dunărean ar putea deveni o macroregiune a Europei.
Ce rol joacă Donauburo Ulm în cooperarea la Dunăre? Ce activităţi desfăşuraţi pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în strategia UE pentru Dunăre?
Acest birou a fost fondat în 2002 ca agenţie de proiecte de dezvoltare la Dunăre a oraşului Ulm şi a Camerei de Comerţ Ulm, fie ele culturale, ecologice sau ştiinţifice. Cred că este important să te poziţionezi ca regiune şi oraş european. Din fericire politicienii europeni au descoperit Dunărea şi spaţiul acesta dunărean. Strategia UE pentru Dunăre a plecat de la o evoluţie bottom-up care a început la nivel local şi regional şi care urmăreşte bunăstarea, mobilitatea, şi crearea unei identităţi europene, tot ce este necesar pentru a forma o regiune europeană. Din 1989 organizăm în Ulm un festival internaţional al Dunării cu artişti şi oaspeţi din toate ţările riverane. Printre care şi artişti români precum Silviu Purcărete, Maia Morgenstern, Dan Puric. S-a creat o reţea densă la nivel comunal şi regional. Următorul pas a fost înfiinţarea unui Consiliu al Regiunilor şi al oraşelor de la Dunăre, la care participă peste 30 de oraşe şi regiuni printre care şi Turnu-Severin, Giurgiu, Brăila, Tulcea, Sulina. Acest Consiliu este un partener strategic pentru CE la dezvoltarea strategiei Dunării.
Ce fel de proiecte faceţi?
Cel mai mare proiect de care ne ocupăm, care este o precondiţie pentru turismul cultural şi natural, este curăţirea apei Dunării. Trebuie să realizăm titlul celebrului vals „Dunărea albastră”. În prezent Dunărea nu este nicăieri albastră şi în fond ea nu trebuie făcută albastră, ci verde. Aceasta este misiunea comunelor, a oraşelor, a regiunilo