Pentru că ne preocupă tot mai mult să avem o alimentaţie sănătoasă, încercăm să eliminăm "E"-urile din mâncare şi să cumpărăm predominant produse care poartă menţiunea "light". Specialiştii în nutriţie avertizează că "light" nu echivalează neapărat cu mai puţine calorii. Potrivit medicilor, cele două categorii de substanţe nutritive vizate de termenul "light" sunt glucidele, adică zahărul, şi lipidele, respectiv grăsimea. Există alimente în care cele două substanţe există concomitent, de aceea prima regulă atunci când cumpărăm un produs pe care scrie "light" este să citim eticheta.
"Când cumpărăm un produs alimentar trebuie să acordăm o mare importanţă detaliilor nutriţionale de pe etichetă. De obicei, dacă un produs conţine un procent redus de grăsime înseamnă că el conţine, în schimb, mai mult zahăr sau înlocuitori artificiali de zahăr. Acest adaos de zahăr are efecte negative atât asupra siluetei cât şi asupra sănătăţii unor pacienţi cronici, precum cei bolnavi de diabet", exemplifică dr. Luigi Gratton, membru al "Programulului de analiză a obezităţii ca factor de risc", derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).
Produsele "light" nu sunt cheia controlului greutăţii
Iaurturile "light" pot conţine "E"-uri declanşatoare de alergii pentru unii dintre noi, sau îndulcitori artificiali extrem de nocivi pentru organism. Acesta este unul dintre motivele pentru care iaurturile "light" nu sunt recomandate copiilor, precizează dr. Garatton.
"Alimentele etichetate ca fiind «light» au, de obicei, un indice glicemic ridicat. Ne putem da seama de acest lucru dacă ni se face foame foarte repede după ce mâncam un astfel de aliment. Iaurtul natural are proprietatea de a crea rapid o senzaţie de saţietate, lucru care nu se întâmplă în cazul iaurturilor care au un indice glicemic ridicat", spune medicul nutriţion