O serie de investitori au început în ultimele săptămâni să considere că pieţele au reuşit să treacă peste cel mai puternic efect pe care criza datoriilor din zona euro l-ar fi putut avea asupra lor, scrie Financial Times.
În condiţiile în care percepţia investitorilor s-a îmbunătăţit în ultima perioadă în ceea ce priveşte ţările cu probleme, situate în aşa-numita periferie a zonei euro, şi încrederea că pieţele încep să-şi revină a căpătat proporţii din ce în ce mai mari.
Cu toate acestea, având în vedere că există destule incertitudini cu privire la perspectiva economică globală şi temeri că ar mai putea apărea probleme în bilanţurile contabile ale băncilor sau în statisticile oficiale, opiniile sunt divizate.
Mai mult, au apărut diferende între americani, ceva mai sceptici, şi europeni, mai optimişti în ceea ce priveşte modul în care problemele ţărilor PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania) se pot răsfrânge asupra altor economii din zona euro.
Kenneth Rogoff, profesor la Harvard, ce a lucrat şi ca economist-şef pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), este unul dintre pesimişti şi, în ansamblu, sintetizează viziunea marii majorităţi a investitorilor americani. El este convins că europenii se află într-o stare de negare în ceea ce priveşte amploarea crizei. "Întrebarea care se pune este cât de departe va merge (criza datoriilor - n.red.)? Ce se va întâmpla cu Irlanda şi Spania? Dacă (aceste ţări - n.red.) vor ajunge pe marginea prăpastiei, germanii vor ajunge să facă lucruri la care nici măcar nu ar fi îndrăznit să viseze. Găsesc că este remarcabil modul în care europenii au convins pieţele că totul este sub control", explică Rogoff.
Americanii cred că BCE procedează greşit
David Leduc, director de investiţii în cadrul fondului de investiţii american Standish, este de aceeaşi părere. "Strategia Băncii Centrale Europene de a