Liderii europeni au găsit joi noapte la Bruxelles un acord pentru consolidarea zonei euro, prin crearea unui mecanism de susţinere a ţărilor în dificultate, un mecanism care se va afla în Tratatul comunitar, ca urmare directă a crizei din Grecia. O decizie binevenită pentru că s-a dovedit că există o deficienţă la nivelul UE în general şi la nivelul zonei euro în particular în ceea ce priveşte situaţiile de criză, spune analistul economic Aurelian Dochia (audio).
Liderii europeni au găsit joi noapte la Bruxelles un acord pentru consolidarea zonei euro, prin crearea unui mecanism de susţinere a ţărilor în dificultate, un mecanism care se va afla în Tratatul comunitar, ca urmare directă a crizei din Grecia.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Mai multe ore de discuţie au fost necesare, pentru a găsi un acord privind o schimbare minimă, care va fi operată asupra Tratatului Uniunii Europene, astfel încât acesta să includă mecanismul permanent de ieşire din criză.
Ideea îi aparţinea iniţial Germaniei şi apoi Franţei, care doresc evitarea unor viitoare probleme de lichiditate în UE, cum a fost cazul în timpul crizei în economia greacă, la începutul anului.
Acum, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, autorul unui raport adoptat de liderii de la Bruxelles a primit un mandat de începere a negocierilor pentru modificarea Tratatului.
Dar aceasta nu va însemna probabil o nouă ratificare a textului prin referendum în unele state membre şi deci o repetare a crizei din Irlanda, care a respins actualul Tratat, la prima ratificare.
"Nu vom redeschide Tratatul", a specificat Herman Van Rompuy, joi noapte, "ci vom opera o modificare minoră", a mai spus el.
O soluţie mai simplă se poate găsi, anume voturile naţionale, adesea parlamentare pot avea loc odată cu actualizarea Tratatului, cu ocazia aderării Croaţie