Reuniune de tradiţie pentru Neurologia vasculară din România, Conferinţa Naţională de Stroke (AVC), ajunsă anul acesta la a XIII-a ediţie, constituie un punct de referinţă pentru evaluarea conceptelor, tehnicilor şi metodelor de investigaţie şi tratament în accidentul vascular cerebral. Publicăm o trecere în revistă a progreselor înregistrate recent în acest domeniu, aşa cum au fost ele prezentate în cadrul conferinţei de la Bucureşti, dar şi concluziile ştiinţifice ale manifestării, formulate de dl acad. Constantin Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Stroke şi al reuniunii, într-un grupaj realizat de dr. Alexandru Trifan. (...)
Sub egida Academiei Române, a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi a Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare
Bucureşti s-a desfăşurat, între 20 şi 22 octombrie a.c., a XIII-a Conferinţă Naţională de Stroke (AVC) cu participare internaţională, prestigioasă manifestare ştiinţifică organizată de Asociaţia Naţională Română de Stroke (AVC).
În prima zi a reuniunii s-au organizat cursuri preconferinţă, cu următoarele teme: • Tratamentul hipertensiunii arteriale în stroke (AVC), susţinut de conf. dr. S. Tuţă • Monitorizarea cardiorespiratorie în stroke (AVC), curs prezentat de conf. dr. A. Nistorescu, dr. Carmen Bălescu şi dr. V. Moldoveanu • Tratamentul neurochirurgical în anevrismele şi malformaţiile vasculare cerebrale (prof. dr. A. V. Ciurea, dr. C. Toader) • Managementul bolnavului înainte de intervenţiile cardio- şi neurovasculare (acad. C. Popa). Materia ştiinţifică a Conferinţei a fost grupată în două capitole mari: sinteze şi un număr de 12 secţiuni.
Capitolul de sinteze a fost deschis de prelegerea: Problema accidentului vascular cerebral (stroke) în 2010, susţinută de dl acad. Constantin Popa. Referindu-se la rezultatele întâlnirii pr