Spune că a moştenit aceasta pasiune de la unchiul din partea mamei.
„Am crescut la ţară, în comuna Drăgăneşti Vlaşca şi cred că pasiunea pentru istorie am împrumutat-o de la un unchi de al meu. Casele noastre erau foarte apropiate la ţară, iar unchiul meu avea o bibliotecă impresionantă de cărţi de istorie. Când eram în clasa I, mi-am spus că dacă voi citi toate cărţile din acea bibliotecă, voi ajunge cel mai deştept om”, a spus Ion Pătraşcu. Deşi nu s-a întâmplat să lectureze toate volumele din biblioteca unchiului, poliţistul povesteşte că a citit zeci de alte cărţi, cu mult mai multe decât a văzut acasă la ruda sa.
Viaţa sa însă a luat o turnură un pic diferită faţă de deprinderile pe care le avea în copilărie. „Am urmat cursurile Liceului Agricol din Alexandria, secţia Medicină Veterinară, deşi eu nu prea aveam nimic în comun cu acest domeniu. În amintesc că eu eram singurul din clasă care la orele de istorie discutam foarte mult cu profesorul, pentru că citeam foarte multe cărţi. Iar, colegii mei aveau alte preocupări, pe ei îi interesau să treacă trepta şi învăţau mai mult la biologie şi chimie”, povesteşte istoricul. După liceu, însă, a revenit la pasiunea sa. A terminat facultatea de istorie de la Universitatea Bucureşti, unde a avut profesori renumiţi. „Am beneficiat de învăţăminte date de istorici mari, cum ar fi Dinu C. Giurescu, Alexandru Vulpe, Mircea Babeş, Zoe Petre”, a mai spus poliţistul.
Muzeograf-arheolog
Imediat după facultate s-a angajat în Alexandria, la Muzeul Judeţean. „Supravegheam, împreună cu alţi colegi de la Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan» din Bucureşti, cercetările de la Zimnicea Cetate. Este cea mai cunoscută aşezare getică, care a fost cercetată încă din a doua jumătate a seculului XIX şi încă se mai cercetează”, a mai spus Pătraşcu. Obiectele pe care le-au găsit la Zimnicea au fost prezentate î