Săptămâna trecută primesc un e-mail misterios de la Ruxandra Dăscălescu, trezorierul Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) care spune: „Am pus ceva la cale pentru tine! Pentru că toate lucrurile de poveste sunt învăluite în mister, îţi voi spune doar că va trebui să te laşi răpit de SSMB, vineri de la ora 14.00“. Vineri dimineaţa mi s-au dat şi alte instrucţiuni pe telefonul mobil – ne întâlnim puţin după prânz în faţa staţiei de metrou Apărătorii Patriei. Suntem vreo 30 de oameni îmbrăcaţi formal şi, conform indicaţiilor, ne înghesuim în autobuzul 105 trei staţii spre Spitalul „Sf. Ioan“.Când ajung, mi se pune un nod în gât. Suntem în faţa clădiri imense, aşezate parcă în mijlocul nicăieri-ului: Rin Grand Hotel. (...)
Ce să caute 30 şi ceva de medicinişti într-un hotel de patru stele?
Pe holul hotelului e forfotă. Aici se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, eveniment prezidat de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Urcăm la etajul 13, unde e o sală de conferinţe cu perdele albastre rezervată special pentru noi. Primim ecusoane negre şi aflăm că îi aşteptăm pe dl prof. dr. Adrian Streinu-Cercel şi pe dna prof. dr. Daniela Ion. Surpriza e că Ruxandra şi echipa managerială SSMB au reuşit să obţină acceptul celor doi profesori pentru a ne învăţa, în cadrul unui workshop-fulger, câte ceva despre leadership şi finanţare de proiecte.
Societatea Studenţilor Medicinişti
SSMB a fost creată de un grup de studenţi entuziaşti în 1875, la şase ani de la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Scopul iniţial al organizaţiei era să pună cărţile membrilor la comun şi să strângă sinisfore pentru a-şi putea astfel permite reviste de specialitate din străinătate. Apoi, a crescut dorinţa de a stabili contacte cu stu