La aproape un an de la esecul rasunator al Conferintei de la Copenhaga, unde marile puteri ale lumii nu au reusit sa incheie un nou acord privind lupta comuna impotriva schimbarilor climatice, Connie Hedegaard transmite de la Bruxelles un mesaj de mobilizare a statelor europene pentru a-si regasi o voce comuna in promovarea cresterii eficientei energetice. Wall-Street.ro a discutat cu comisarul european pentru Politici Climatice si a aflat ce poate face Romania pentru a-si asigura necesarul de energie din surse autohtone.
„Ce as putea spune in afara de ceea ce am zis deja?", spune surazand Connie Hedegaard (foto), in timp ce se aseza la masa discutiilor cu sase jurnalisti veniti din toate colturile lumii: Rusia, Brazilia, Portugalia, Romania si Grecia. Intalnirea are loc in sala de sedinte destinata comisarului Hedegaard, de la etajul noua din cladirea principala a sediului Comisiei Europene, seara, putin dupa ora sase.
Cu o intarziere de zece minute fata de ora programata, terenul pentru intrebari este deja pregatit; la orele amiezei, in aceeasi zi, Hedegaard a explicat, in fata celor aproape 100 de jurnalisti din toata lumea, de ce Conferinta de la Copenhaga - a carei amfitrioana i-a fost - cum a esuat in convinge marile puteri mondiale sa parafeze un acord global destinat combaterii schimbarilor climaterice.
Conferinta din capitala Danemarcei nu numai ca a aratat cum marile puteri ale lumii ezita sa-si fixeze noi targeturi pentru perioada post-Kyoto, dar a si adus-o in lumina reflectoarelor pe Connie Hedegaard, cea care in doar 12 ani a reusit nu numai sa se impuna pe scena politica daneza, dar si sa devina vocea Comisiei Europene intr-o problema care macina toate guvernele: prevenirea schimbarilor climaterice. In anii ‘90 insa, Connie Hedegaard se afla de cealalata parte a baricadei, in postura de jurnalist; poate de aceea, de fiecare data