Modificarea ordonantei 50/2010 privind creditele populatiei si clarificare pasajelor ambigue din textul ei ar putea fi una dintre conditiile pe care FMI o va pune guvernului in schimbul transei din 15 decembrie. Reprezentantii Fondului sunt de parere ca, in actuala forma, ordonanta ar putea reprezenta un risc pentru sistemul financiar-bancar din Romania.
FMI a cerut Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor sa clarifice pasajele ambigue din Ordonanta 50/2010 dupa ce bancile cu expunere mare in Romania au atras atentia ca exista un risc de destabilizare a sistemului.
In acest caz, Fondul are obligatia sa intervina deoarece el a fost garantul statului roman in relatia cu marile banci, a explicat Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. Acesta a declarat ca reprezentantii Comisiei Europene trebuie sa studieze doar problema conformitatii cu normele europene, dar FMI trebuie sa analizeze impactul negativ asupra sistemului bancar.
"FMI a fost garant in dialogul statului roman cu reprezentantii celor noua banci mari in Europa care au expunere mare pe Romania si el a fost la mijloc cand s-a incheiat acel gentleman agreement la Viena prin care bancile s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania, iar unii sa isi creasca plasamentele din Romania.
Bancile au atentionat acum Fondul ca in Romania ar putea sa apara un risc despre care nu s-a discutat cand s-au intalnit la Viena. Fondul, fiind garant, vrea sa clarifice problema si sa vada daca exista sau nu un risc. Daca exista, cat de mare este", ne-a explicat Viorel Stefan, precizand totodata ca discutia cu delegatia FMI nu sa derulat asa cum a fost prezentata in presa, iar Fondul nici nu a pus conditii atat de explicite si dure.
Bancile au fost salvate de BNR in urma cu doi ani
Delegatia condusa de Jeffrey Frank