Instabilitatea politică din prezent inhibă planurile a numeroşi cumpărători
Investiţiile imobiliare au început să se mişte în Europa, dar acest lucru nu se întâmplă şi în România, ţară în care au fost înregistrate cele mai slabe performanţe.
Investiţiile în proprietăţi comerciale (birouri, retail, industrial) în Europa, în primele trei trimestre au atins 63.6 mld euro, depăşind astfel totalul de 62.4 mld. euro din 2009, arată cel mai recent raport al DTZ Research, "Investment Market Update". Se aşteaptă ca totalul investiţiilor în Europa să ajungă la 89 mld. euro până la sfârşitul anului 2010, marcând o creştere de 42% faţă de 2009.
În T3 s-a înregistrat o singură tranzacţie de 4.5 mil. euro în România
În schimb în România au loc foarte puţine tranzacţii. "Până în prezent, volumul investiţiilor din România se situează la aproximativ 192 mil. euro, rezultatele din T3 indicând cele mai slabe performanţe. Sectorul de retail rămâne liderul incontestabil, cumulând 92% din totalul tranzacţiilor. În T3 s-a înregistrat o singură tranzacţie de 4.5 mil. euro, al cărei subiect au fost două centre comerciale din oraşe secundare din provincie, ambele parte a unor proiecte de tip parc de retail. Clasificarea tranzacţiilor pe categorii de cumpărători identifică investitorii privaţi şi companiile cotate la Bursă drept cei mai activi pe piaţă. Conform analizei DTZ Echinox, volumul tranzacţiilor de investiţii în real estate din România ar putea să nu depăşească 250 mil. euro, cu atât mai mult pe fondul instabilităţii politice pe care o resimţim în prezent şi care inhibă planurile a numeroşi cumpărători şi creşte nivelul de suspiciune şi rezervele băncilor cu privire la riscul de ţară perceput", a declarat, într-un comunicat de presă, Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.
În ciuda declinului din trimestrul al