Andrei Lazăr a deschis astăzi prima şcoală de hip hop din Zalău, după o experienţă de cinci ani în Timişoara.Taxele lunare percepute tinerilor care vor să urmeze cursurile şcolii „Get on the good foot” variază între 30 şi 50 de lei.
Un grup de tineri, organizaţi în grupul numit „Nacultura”, au înfiinţat o şcoală de hip-hop, unde, pe lângă mişcări de dans şi audiţii muzicale specifice genului, cursanţii vor fi iniţiaţi şi în istoria hip hopului.
Hip hop-ul e cultură
Andrei Lazăr, coordonatorul „Nacultura”, este un zălăuan care a studiat vreme de cinci ani în Timişoara. Pasionat de hip hop, el a reuşit, împreună cu fratele său, să deschidă o şcoală în oraşul de pe Bega, iar acum vrea să aplice modelul şi în oraşul natal.
„Vreau să fim bine înţeleşi. Şcoala de hip hop nu va avea nimic în comun cu ceea ce se întâmplă astăzi în industria muzicală. Trupele româneşti sau străine promovate pe posturile comerciale nu au nimic de a face cu hip hopul adevărat. Noi reprezentăm o cultură veritabilă, care a pornit în urmă cu mai bine de patru decenii în cartierul Bronx, din New York, şi care cuprinde nu doar un anumit tip de muzică, dar şi un limbaj aparte, un stil vestimentar special şi forme de artă precum graffiti-ul”, explică Lazăr.
De aceea, viitorii cursanţi vor învăţa, pe lângă mişcări de dans, şi elemente de istorie a hip hop-ului şi vor viziona filme documentare despre acest fenomen atât de răspândit în America anilor 80. „Astăzi, lucrurile sunt înţelese total greşit. Hip hop-ul nu înseamnă violenţă, arme şi droguri, ci tocmai un mod de a evada dintr-o asemenea lume. Primul care a încercat să adune la un loc diferitele stiluri muzicale, din zonele periferice ale Americii, a fost DJ Afrika Boombata, cel care a înfiinţat, la nivel mondial, asociaţia Zulu Nation, care de curând are şi în România o filială. Pe lângă partea legat