Reprezentanţii Consiliului Concurenţei s-au întâlnit ieri cu experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene pentru a discuta probleme referitoare la concurenţa în sistemul bancar românesc. În acest context, au fost analizate şi aspecte privind aplicarea OUG 50/2010, referitoare la contractele de credit ale populaţiei, precum şi efectele acesteia asupra sistemului bancar. Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au susţinut că este important ca forma finală a Ordonanţei să păstreze facilităţile pentru consumatori, respectiv transparentizarea costurilor creditelor prin standardizarea comisioanelor şi asigurarea unui grad mai mare de mobilitate a clienţilor prin eliminarea comisionului de rambursare anticipată la toate tipurile de credite. "Vom acorda sprijinul nostru pentru ca Ordonanţa să aducă clarificări, astfel încât să fie în avantajul consumatorilor, dar, în acelaşi timp, să nu afecteze sistemul bancar. Atât noi, cât şi reprezentaţii FMI am fost de acord că este foarte important să fie menţinută stabilitatea şi încrederea în sistemul bancar românesc. Decizia finală este a Parlamentului, unde Ordonanţa se află în dezbatere" - a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Mai mult, în cadrul întâlnirii, experţii Consiliului Concurenţei au mai subliniat faptul că în urma aplicării OUG, au fost deja modificate 8 milioane de contracte şi ar fi de dorit ca forma finală să nu conducă la alte eforturi, atât din partea băncilor, cât şi a consumatorilor pentru a modifica din nou contractele.
Potrivit instituţiei, Consiliul colaborează cu autorităţile române pentru a răspunde întrebărilor Comisiei Europene legate de aplicarea Ordonanţei 50/2010 care implementează directiva europeană.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei s-au întâlnit ieri cu experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) ş