Contractele de ucenicie vor avea o durată cuprinsă între cel puţin 12 luni şi maximum 36 luni, iar angajatorii vor primi o subvenţie de 300 lei pentru fiecare lună a perioadei de formare şi vor putea solicita ucenicului, la încheierea contractului, să se oblige să rămână în unitatea respectivă.
Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege adoptat, joi, de Guvern. "Tinerii între 16 şi 25 de ani vor beneficia de intrare pe piaţa muncii printr-un mod mai facil. Practic, această modificare pune angajatorul în situaţia în care primeşte o subvenţie de 300 de lei brut de la agenţiile de ocupare a forţei de muncă şi utilizează această subvenţie în scopul formării ucenicului. Angajatorul primeşte 300 de lei pentru fiecare lună în care există acest contract de ucenicie", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş, potrivit Mediadax.
Prin derogare de la prevederile OU 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, pot încheia contracte de ucenicie şi persoana fizică autorizată, dacă face dovada că prestează de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizată, precum şi întreprinderea familială, dacă face dovada că prestează de cel puţin un an activitatea.
Persoana fizică autorizată şi întreprinderea familială, pot organiza ucenicie la locul de muncă pentru maximum trei ucenici care se pregătesc concomitent şi numai pentru nivelul I de calificare. "Este interzisă utilizarea ucenicilor la prestarea altor activităţi şi/sau exercitarea altor atribuţii în afara celor care au ca obiect pregătirea teoretică şi practică conform contractului de ucenicie la locul de muncă. La încheierea contractului de ucenicie, angajatorul poate solicita ucenicului angajarea obligaţiei de a rămâne în unitatea respectivă cu contract de muncă pe o perioadă negociată între pă