În această noapte, spre bucuria noastră, vom dormi cu o oră în plus. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 octombrie, se trece la ora de iarnă, iar ora 4 devine ora 3. Ceasurile se dau înapoi cu 60 de minute, iar duminică va fi cea mai lungă zi din an: 25 de ore.
Odată cu trecerea la ora de iarnă, mai multe ţări din Europa, dar şi Statele Unite ale Americii vor da ceasurile cu o oră înapoi, dar nu simultan, din cauza diferenţei de fus orar.
Deşi toamna astronomică a început de la data de 23 septembrie şi tot de atunci zilele au fost mai scurte, ceasurile se dau înapoi cu o oră abia în ultima sâmbătă a lui octombrie, conform Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, atunci când s-a decis prelungirea orarului de vară. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui, reducerea folosirii luminii artificiale şi creşterea orelor lucrate.
În 1784, Benjamin Franklin a sugerat această metodă, dar a fost aplicată prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Ora de vară şi ora de iarnă au un rol important şi în calculele astrologice, iar ora de vară a fost reintrodusă în anul 1979 şi recalculată în 1997. După 1997 se trece la ora de vară la ora 1 GMT din ultima duminică a lunii martie (după 22 martie) şi la ora de iarnă la ora 1 GMT din ultima duminică a lunii octombrie.