Zeci de salariaţi la stat îşi dublează veniturile lunare cu o a doua slujbă, tot cu normă întreagă. Muncesc zi şi noapte. Aşa s-ar spune despre „superbugetarii" care au, potrivit statului de plată, două salarii. În realitate, ei rareori ajung la ambele joburi în decursul aceleiaşi zile.
Top salarii bugetare/ Secretarul Consiliului local Galaţi ia un salariu lunar de 7.729 de lei
Bugetarii cu salarii nesimţite au găsit trucuri pentru a combate tăierile lui Boc
Potrivit legislaţiei muncii din România un salariat cu contract de muncă „la stat" trebuie să fie prezent la un program zilnic de opt ore. Prin urmare persoanele care au două slujbe ar trebui să muncească 16 ore, iar cei care au chiar şi trei slujbe, ajung şi la 24 de ore.
„Practică des întâlnită"
Domeniul în care pot fi întâlniţi cei mai mulţi supersalariaţi este cel academic. De pildă, Răducan Oprea deţine funcţiile de decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea „Dunărea de Jos", dar şi de director al Oficiului Registrului Comerţului Galaţi. Lucrează în total 16 ore zilnic, pentru care este răsplătit anual cu 200.000 de lei.
Un alt exemplu este rectorul Viorel Mânzu. El ocupă postul de profesor cu normă întreagă la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor, unde desfăşoară şi activităţi de cercetare, este rector al Universităţii „Dunărea de Jos" şi membru în Consiliul de administraţie al Societăţii de Radiotelecomunicaţii. În plus, este şi preşedintele unei filiale de partid parlamentar. Studenţii spun că de cele mai multe ori, la cursuri apar asistenţii şi nu profesorii. „Este o practică des utilizată de aşa-zişii dinozauri. Ei îi sună pe asistenţi pentru că au şi alte obligaţii. Este o practică ce ar trebui să dispară", a declarat Dorin Coteţ, preşedintele Ligii Studenţilor de la Universitatea „Dunărea de Jos".
În replică, profesorul Viorel Mînzu susţine că nimeni nu