Bănăţenii au copiat sărbătoarea americană doar pentru că este un nou prilej de petrecere. La finalul lunii octombrie, patronii de cluburi îşi aranjează localurile în cel mai sinistru mod pentru că asta vor clienţii.
La origine, Halloween-ul este o tradiţie de pe vremea celţilor, care marca sosirea iernii, ziua era mai scurtă, întunericul venea mai repede. „Scurtarea zilei era percepută ca un hotar dintre lumi care cobora şi se credea că sufletele celor plecaţi se întorceau printre cei vii. Ei puteau să fure sufletele celor vii, să le ducă în lumea de dincolo. Din acest motiv se foloseau o mulţime de descântece”, a povestit Reghina Dascăl, cancelar al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Chiar şi dovleacul sculptat întruchipează strămoşul care se întorcea în acea noapte. Sărbătoarea românească ce este des confundată cu Halloween-ul este Ziua Morţilor.
Petreceri pentru toate vârstele
„Cele două au destinatari diferiţi. Ziua Morţilor cu mersul la cimitir, cu aprinsul focului e o sărbătoare pe care o recepţionează oamenii în vârstă. Halloween-ul ţine de tineret, de licee, de copii care copiază modelul american”, a explicat Otilia Hedeşan, antropolog.
Şcolile şi grădiniţele din Hunedoara au organizat petreceri pentru micuţi în timp ce orădenii îşi duc copii la mall ca să facă măşti şi să participe la concursuri. „Este o sărbătoare haioasă şi îi ajută să interacţioneze, să înlăture frica”, a spus Luminiţa Vlad, reprezentant al unei grădiniţe private din Timişoara.
Sărbătoarea „dovlecilor” va fi punctată de reşiţeni prin party-uri tematice. Patronii de cluburi folosesc evenimentul pentru marketing. „Cel mai inspirat costum asortat cu muzica şi distracţia va fi premiat”, a spus Cătălin Radu, administratorul unui local din oraş.
Nici arădenii nu se dau înapoi de la dist