Scriitorul Laurian Stănchescu a organizat, în memoria artistului, un marş ce a avut ca punct de plecare Poarta Sărutului şi punct de sosire localitatea Hobiţa.
Acesta a parcurs 25 de kilometri, pe jos, alături de Elena Moisescu, interpreta de muzică populară, venită din Hunedoara, pentru a lua parte la acţiunea intitulată sugestiv „Pe urmele lui Brâncuşi“. Începând cu ora 10.00, oameni de rând şi iubitori de cultură au fost aşteptaţi să ia parte la acest marş. Iniţiatorul acţiunii s-a declarat dezamăgit de faptul că nimeni nu a dorit să parcurgă cei 25 de kilometri pe jos, pentru a-l aduce pe Brâncuşi acasă. „Sunt tare dezamăgit. Niciun gorjean nu a luat parte la omagiere. Prin această acţiune speram ca rămăşiţele lui Brâncuşi să fie repatriate în ţară. Se pare că sculptorul nu înseamnă nimic pentru locuitorii judeţului Gorj. Am fost acuzat că vreau să fac afaceri pe seama operelor lui Brâncuşi. Nu este adevărat, ideea reprezintă un demers cultural pentru a sensibiliza autorităţile franceze să repatrieze osemintele sculptorului în Gorj. Am început să-l îndrăgesc după ce bunicul meu îmi povestea despre viaţa şi operele lui geniale“, a declarat Laurian Stănchescu. Gorjeanul a mai parcurs 500 de kilometri de la Bucureşti la Sarmisegetuza la un marş al culturii.
„Să le fie ruşine gorjenilor“
Interpreta din Haţeg şi încă două prietene, care apreciază sculpturile titanului de la Hobiţa, au îmbrăcat tricouri pe care erau inscripţionate câteva cuvinte spuse de Brâncuşi înainte de a muri.
„Pregătisem o piesă dedicată marelui erou Tudor Vladimirescu dar nu am avut cui să-l cânt. Să le fie ruşine gorjenilor şi reprezentanţilor autorităţilor. Noi am venit tocmai de la Hunedoara să-l omagiem pe Brâncuşi“, a declarat Elena Moisescu.