S-a implinit o luna de cand organizatiile "Ecopolis - Centrul pentru Politici Durabile" si Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", impreuna cu partenerii Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA au prezentat rezultatele evaluarii Votul Verde pentru perioada 2008-2010.
Prima concluzie a cercetarii este dezarmanta: "Decizii nocive si absenteism cronic printre parlamentari, la capitolul voturi pe legile cu impact asupra mediului. Ministrii mediului - supriza cea mai neplacuta"!
Potrivit lui Cornel Popa, presedintele Ecopolis, "Votul Verde reprezinta primul exercitiu de monitorizare a legislatiei de mediu si a voturilor parlamentarilor din Romania efectuata vreodata la noi in tara si disponibila publicului larg". De mentionat ca niciun parlamentar nu a reusit sa obtina punctajul maxim in urma votului pe cele 12 legi cu impact asupra mediului puse in discutie.
Cei mai verzi deputati sunt liberalii
Cel mai mare scor (78,75%) a fost inregistrat de deputatul PNL Gheorghe Gabor (9 voturi verzi, 2 impotriva pozitiei ecologiste si o absenta). Cel mai verde grup parlamentar este cel al PNL, cu scorul de 60,83%, urmat de cel al minoritatilor, cu 57,5%. Intre primii 10 clasati se afla 7 deputati PNL, un reprezentant al PD-L si doi ai PSD+PC. Alti deputati fruntasi sunt urmatorii: Gant Ovidiu Victor - grupul minoritatilor (70%), Erdei Doloczki Istvan - UDMR (65,42%), Dusa Mircea - PSD+PC (74,17%) si Burlacu Cristian - PD-L (76,67%). Codasul clasamentului este Victor Surdu (PSD+PC), cu 34,58 procente, cumulate prin 4 voturi impotriva pozitiei expertilor, 7 absente si un singur vot verde. Victor Surdu este urmat in Topul Rusinii de alti 3 reprezentanti ai PSD+PC, de 3 deputati PD-L si de 2 de la UDMR. 63 de deputati au scoruri sub 50%, votand preponderent impotriva pozitiei expertilor.
"Aceast