Un simplu mesaj telefonic te poate anunţa cu 30 de secunde înainte dacă va fi cutremur. Metoda, spun specialiştii, nu este de neglijat, însă poate provoca şi panică mare. Sursa: EVZ
Pentru 60 de lei pe lună, câteva zeci de români primesc mesaje pe telefoanele mobile care îi anunţă că în maximum 30 de secunde se va produce un cutremur. Specialiştii spun că acest serviciu, lansat în septembrie de Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) - o asociaţie privată, le poate fi de folos oamenilor, dar poate crea şi panică.
"E ca un claxon. E cel mai simplu pentru că toată lumea are un telefon mobil. Putem anunţa în toată ţara. Putem avertiza Focşaniul, Buzăul, Iaşiul, Galaţiul", spune Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică de la IRSA.
Astfel de avertizări sunt trimise numai pentru seisme de peste 4,8 grade pe scara Richter (+/- 0,5 grade). Ultimul seism anunţat prin SMS a fost cel din 30 septembrie, care a avut 4,7 grade pe scara Richter. Atunci, abonaţii au primit un mesaj ce conţinea textul "seism4.8", care îi anunţa pe clienţi că urma un seism care nu era periculos şi care urma să aibă o magnitudine în jurul a 4,8 grade pe scara Richter.
Cum să te protejezi în 20 de secunde
Dacă este un cutremur mai mare, de peste 5,2 grade, SMS-ul va fi " seism5.2". În acest caz, abonaţii trebuie să fie atenţi şi să se deplaseze într-un loc mai sigur, arată Victorin. "Mulţi au copii mici. Ei pot să ia copilul şi să-l ducă într-un loc sigur sau să oprească gazele. Sunt acţiuni care pot fi făcute în acest timp scurt", completează el. Valorile "4.8" sau "5.2" reprezintă o evaluare a magnitudinii seismului în primele două secunde. "Cea care este evaluată este unda primară, care nu are o energie mare", spune Victorin.
După ea vine unda secundară, care are energie mai mare şi care poate provoca pagube. Unda se