FMI nu a pus cruce pe scăderea cotei unice. Reducerea acesteia de la 16% la 12%, concomitent cu diminuare contribuțiilor sociale de la 44% la 41% și o ușoară majorare a salariului minim este un scenariu care are toate șansele de a fi pus în practică de anul viitor, reprezentanții Fondului Monetar Internațional revenind la sentimente mai bune față de propunerile guvernului. Sursa: Vlad Stănescu
Asta după ce la sosirea la București au respins varianta prezentată de executiv. Condiția FMI însă este ca România să se încadreze în deficitul de 4,4% convenit pentru anul viitor. ”Șansele sunt 50%-50%. Sperăm să-i convingem”, au declarat pentru EVZ surse guvernamentale.
Diaconescu: condiția e încadrarea în deficit
De altfel, schimbarea de tot a delegației conduse de Jeffrey Franks a fost confirmată și de președintele de onoare al UNPR Cristian Diaconescu, după întrevedrea de vineri cu reprezentanții FMI.
”Nu se au în vedere noi reduceri de salarii și pensii,dar, în ceea ce priveşte reglajele, mai ales în domeniul sectorului public, în continuare sunt necesare măsuri”, a spus Diaconescu, la emisiunea ”Evenimentele zilei” de la B1 TV, adăugând că ”se poate discuta” despre o majorare a salariului minim către 700 de lei și de reducerea cotei unice și a CAS, cu respectarea țintei de deficit.
Liderul UNPR a precizat că aceste măsuri pot fi sustenabile.
Optimism temperat de FMI
Înainte cu câteva zile de sosirea la București a delegației conduse de Jeffrey Franks, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a susținut că reducerea cotei unice,a contribuţiilor sociale, dar și o majorare a salariului minim, sunt la nivel de principiu, parte a unui pachet de măsuri pe care puterea îl pregăteşte, fiind consultat şi FMI pe această temă.
"La nivel de principiu acest pachet include reducerea cotei unice şi a contribuţiilor. Pe această temă m-am consulta