După ziua de miercuri, ziua dezbaterii primei moţiuni de cenzură din acest sezon, se pune din nou întrebarea - la ce mai e bună o moţiune dacă s-au făcut deja calculele şi toată lumea ştie că afacerea iese în pierdere?
Se pierde o zi de lucru în Parlament şi apare riscul adoptării de la sine a unor proiecte prin aşa-numita procedură tacită, aşa cum senatorii "au aprobat" proiectul scăderii TVA la 5% pentru unele produse alimentare de bază. Singurul răspuns la întrebarea de mai sus e mai degrabă filozofic: ţine de exerciţiul democratic.
Mult mai practic este, însă, exerciţiul democratic din stradă, unde destui oameni supăraţi că nu au unde munci sau că veniturile le-au fost tăiate pe nedrept şi-au vărsat oful în faţa instituţiilor statului. De mai multe luni, protestele acoperă toate domeniile, iar scandările deseori jignitoare i-au atins pe mai toţi miniştrii - în frunte cu premierul, desigur - dar şi pe preşedinte.
Furia şi nemulţumirea oamenilor sunt confirmate de rezultatele unui proaspăt sondaj IMAS, care arată că nicio personalitate politică nu se mai bucură de încrederea a mai mult de 30 la sută din populaţie. Dacă şeful statului şi prim-ministrul au scăzut sub 10 la sută, liderii opoziţiei se situează pe primele două locuri (Crin Antonescu - 29 la sută, Victor Ponta - 25). Dar sondajul a fost realizat în septembrie, înainte ca şefa Camerei Deputaţilor să numere greşit voturile pe legea pensiilor şi, evident, înainte ca liderul PSD să facă cele două gafe monumentale din ziua dezbaterii moţiunii (prezenţa, miercuri, în fruntea coloanei de demonstranţi şi invocarea târgului făcut (şi trădat) cu zece parlamentari ai puterii. Aparent, câştigător ar fi liderul liberalilor, după cum şi PNL este cotat cu 23 de procente (al doilea după PSD, care are 30), dar în cazul partidelor sondajul IMAS conţine o eroare impardonabilă: nu apare UDMR, for