Cu 11 medalii de aur in palmares, halterofilul Nicu Vlad este unul din marii sportivi ai Romaniei si-ai lumii.
In 1991, optiunea sa de a parasi tara pentru a concura mai departe, sub culorile Australiei, l-a pus sub acuzatia nedreapta de "tradator". Dar marele sportiv n-a rezistat departe de Romania decat patru ani. Obisnuit de-o viata cu greutatile, la propriu si figurat, campionul Nicu Vlad lupta acum, ca manager al Federatiei Romane de Haltere, nu doar cu lipsa de resurse necesare marii performante, ci si cu apatia si dezinteresul de care se loveste zi de zi.
Lectia australiana
- Ati intrat in istoria sportului romanesc, dincolo de numarul impresionant de medalii si recorduri, printr-un episod deosebit. Ati coborat de pe podiumul mondial de la Budapesta, in 1990, in semn de protest, intrucat la ridicarea drapelului romanesc s-a intonat imnul "Trei culori", al Republicii Socialiste Romania, in locul noului imn, "Desteapta-te, romane!"... Cum a fost?
- Tin minte ca era asa, o emulatie, in acele zile de dupa Revolutie. Exista o sensibilitate fata de noul imn, iar eu asa am simtit atunci, ca nu era un lucru peste care sa pot trece. Nu cred insa ca a fost un gest deliberat al organizatorilor, ci doar o scapare.
Lumea nu stie ca eu mai patisem un episod similar, in martie '90, in Australia, cand a fost arborat steagul vechi, la ceremonia de premiere. Am protestat si atunci, iar oamenii s-au conformat. Au decupat stema, ca nu aveau steagul nou, asa ca am avut onoarea de a fi premiat alaturi de steagul-simbol al Revolutiei.
- Ati devenit un erou dupa gestul de la Budapesta...
- Noi, romanii, suntem obisnuiti sa traim la extreme. Azi esti erou, maine esti tradator...
- Exact asa s-a spus si despre dvs. Ati fost facut tradator in 1991, atunci cand ati parasit Romania pentru Australia. Pana