Un pas mic pentru omenire, un pas uriaş pentru Universitatea Transilvania. Doi studenţi de la Inginerie Electronică şi Calculatoare vor să construiască un satelit orbital... studenţesc, pentru construirea căruia au nevoie de 90.000 de dolari. Satelitul va fi construit pe o platformă americană, dar cu programare românească, şi va fi capabil să strângă un număr foarte mare de date ştiinţifice. Lansarea în spaţiu ar trebui să nu coste nimic: agenţiile spaţiale obişnuiesc să lanseze gratis sateliţi studenţeşti.
Doi studenţi de la Universitatea Transilvania plănuiesc să construiască un satelit geostaţionar. Este chiar tema lucrării de licenţă, dar ideea poate deveni mult mai mult decât atât. Petruţ Mălăescu şi Alexandru Ghinea, ambii în vârstă de 21 de ani, şi-au denumit proiectul Elysium Sat, şi-au creat un blog în care explică cum va funcţiona satelitul, iar acum se străduiesc să obţină finanţare pentru ideea lor. „Ideea acestui proiect a pornit de la o competiţie ştiinţifică de anul trecut, la care am decis să luăm anul acesta locul I. Ideea a constat într-un satelit. Eu am zis să adun cele mai bune creiere din jurul meu şi să dăm drumul la acest proiect”, ne-a declarat Alexandru Ghinea.
Studenţii nu vor construi practic satelitul de la cap la coadă, nici n-ar avea cum, însă sunt capabili să construiască creierul lui - softul şi hardul necesar comandării satelitului. „Acest satelit va fi construit pe o platformă creată de universităţi din Statele Unite, se numeşte Qubeset. Este format din mai multe cuburi cu latura din mai multe cuburi cu latura de 10 cm, care se unesc şi comunică între ele pentru a forma satelitul nostru propriu-zis”, ne-a explicat Petruţ Mălăescu.
Au nevoie de
60.000 de dolari
Cea mai grea parte a proiectului este finanţarea. Platforma şi echipamentele de măsură şi transmisie de date costă 60.000 de dola