Ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti
In comparatie cu fostele tari comuniste, astazi membre ale UE, Romania traverseaza cel mai greu traseu de iesire din criza, de la cadere economica, la restrangere bugetara si nemultumiri sociale. Totul, pe fondul unui necontenit vertij politic, al unei grave boli sistemice, impregnate in fibra clasei conducatoare dambovitene. Privim cu invidie la vecini si la ceilalti fosti aliati ideologici europeni si ne minunam de felul in care au rezolvat ei criza si problemele bugetare, de felul in care controleaza inflatia, deficitele si somajul, privatizarile si accesarea fondurilor europene. Suprapunand parcursul anemic al Romaniei peste itinerariul sigur si ascendent al Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Cehiei si chiar al Bulgariei, observam ca diferentele sunt enorme. Ajunsa oaia neagra a Europei, atat prin concursul tiganilor autohtoni stramutati in Occident, cat si al clasei politice incompetente si corupte, Romania ofera astazi, la nivel politic si economic, un studiu de caz dramatic. Cazul unei tari jefuite, saracite, batjocorite si umilite de propria elita politica. Starea jalnica a tarii iese si mai bine in evidenta prin comparatie cu modul in care fostele tari din lagarul comunist se confrunta cu criza mondiala.
Excelenta Sa Petr Dokladal, ambasadorul Cehiei la Bucuresti, puncteaza cateva dintre modalitatile in care fosta noastra "colega" de lagar socialist stie sa-si rezolve problemele economice si sa ia masuri anti-criza: cu calm, viziune pe termen lung, echilibru social si temperanta politica.
"La noi aproape ca nu au existat imprumuturi in valuta straina"
- Dupa separarea "de catifea" a Cehiei de Slovacia, din 1993, Republica Ceha si-a reluat discret parcursul vest-european. Cum arata astazi, in timp de criza, economia tarii dumneavoastra?
- Republica Ceha a trecut printr-o pe