Basarabia, altfel decat o stim
Pana in anul 1917, enciclopediile rusesti atesta dincolo de Nistru circa doua milioane de romani-moldoveni. In 1924, "Kominternul", care-si avea sediul la Moscova, propune crearea in stanga Nistrului a unei republici autonome moldovenesti. Scopul initiatorilor acestui proiect a fost initial "alipirea Basarabiei" la republicuta care lua nastere in jurul targusorului Balta, apoi si "a intregii Romanii sovietice".
Unul dintre cei mai vehementi propagatori ai acestui plan diabolic de distrugere a Romaniei se numea Pavel Tkacenko, secretar al comitetului central al Partidului Comunist Roman. Acesta, la 4 februarie 1924, se afla la Moscova si semna un memoriu adresat comitetului central al partidului comunist (bolsevic) din Rusia, in care - printre altele - se spunea: "Pe malul stang al Nistrului, in fostele gubernii Herson si Kamenet-Podolsck, traiesc in mase compacte nu mai putin de 500-800 mii de moldoveni, iar - conform afirmatiilor romanilor - pana la doua milioane de moldoveni, care isi au modul lor specific national de trai si care vorbesc in dialect romanesc - limba moldoveneasca...".
Crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti in stanga Nistrului urma sa serveasca drept motiv pentru "recuperarea Basarabiei" si, se spune in sus-numitul memoriu, pentru a servi "URSS drept bresa strategica fata de Balcani (prin Dobrogea) si fata de Europa Centrala (prin Bucovina si Galitia), pe care URSS le va putea folosi drept cap de pod in scopuri militare si politice" (revista "Cugetul", 1996, nr.5-6, p. 55-58). Initial, afirma Al. Badulescu, un cominternist roman, semnatar al aceluiasi memoriu, "tovarasii de frunte rusi au fost, intr-adevar, pentru denumirea "Republica Sovietica Romana", cu capitala la Balta".
In 1975, cu trei luni inainte de arestare Dar Pavel Tkacenko (1901-1926), care, ca si ceila