"Tricolorii" fără adăpost şi selecţionerul Mihai Rosuş au ascultat imnul pe nisipul din Rio.
Cît valorează un gol? Pe nisipul Copacabanei costă mult. Antrenorul echipei SUA s-a convins în cinci secunde. Atît a trecut între strigătul bucuriei, saltul de pe scaun şi şocul pierderii borsetei. Adio bani, cameră video şi carduri! Hoţii au acţionat în timpul meciului cu Costa Rica şi poliţiştii au ridicat din umeri: "Ce să facem? Aici e Rio. Trebuia să fii atent". La Homeless World Cup viaţa bate filmul.
"Nu aveam voie să purtăm ceasuri, să avem lucruri care să atragă atenţia. Într-o seară, am fost singur pe plajă. Au venit patru inşi să-mi ia tricoul. M-am băgat rapid într-un grup care făcea jogging şi am scăpat de ei. Pe stradă trag de tine să-ţi ia şapca sau orice li se pare interesant", a povestit Mihai Rosuş, coordonatorul "naţionalei" României de fotbal de stradă, echipă ce a inspirat şi documentarul "Australia", difuzat de HBO.
Prea scump pînă la statuia lui Iisus
O minge poate schimba lumea. E mai greu să învingă inerţia. România nu a găsit sponsori pentru Campionatul Mondial rezervat persoanelor fără adăpost. Ai noştri aveau nevoie de 4.000 de euro. A intervenit şi ghinionul. Fratele lui Ionuţ, unul dintre tinerii selecţionaţi de Rosuş, a suferit un accident şi a intrat în comă. "Am pierdut 550 de euro, pentru că am anulat un bilet de avion şi am cumpărat altul pentru un băiat din Iaşi". Totuşi, "tricolorii" au ajuns în Brazilia graţie firmei Vodafone, unul dintre partenerii competiţiei.
Mihai a rămas cu un regret. Fotbaliştii din lotul României n-au avut bani să urce la celebra statuie a lui Iisus, inaugurată în 1931 pe Muntele Corcovado. "Un bilet de tren costa 20 de dolari. Stăteam aproape de ea. Pe jos nu se putea ajunge, nu era trotuar".
Din 1997, Mihai Rosuş s-a implicat în