Prima rampă ecologică care va fi amenajată la Botoşani va avea o capacitate de 900.000 de tone de deşeuri. 20 de milioane de euro vin de la Uniunea Europeană, iar restul fondurilor sunt suportate de Guvern.
Peste 3.000 de tone de gunoi sunt colectate lunar din tot judeţul. Numai din municipiul Botoşani se strâng zilnic 100 de tone de deşeuri, la care se adaugă alte 20 de tone din judeţ. Resturile ajung la groapa de gunoi de lângă Penitenciarul de Maximă Siguranţă, veche de peste 25 de ani. Rampa este o adevărată bombă ecologică şi trebuie închisă.
„Groapa ar mai putea fi folosită încă 20 de ani, dar nu ne lasă Uniunea Europeană. Nu sunt respectate normele europene şi trebuie închisă până în 2012“, a declarat Gheorghe Pricope, director Urban Serv Botoşani.
Contractul a fost semnat
O nouă rampă de gunoi, de această dată ecologică, va fi construită la cinci kilometri de municipiul Botoşani, la limita dintre localităţile Stăuceni şi Gorbăneşti. Noua groapă a judeţului va „pompa“ 37 de milioane de euro în economia locală. 20 de milioane de euro sunt alocate de Uniunea Europeană, iar restul vin de la stat, dar şi de la primăriile din judeţ.
Contractul a fost semnat şi urmează să înceapă licitaţia pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de lucrări.
Noua rampă se va întinde pe 18 hectare de teren şi va conţine 7.000 de eurocontainere pentru reziduuri şi deşeuri de ambalaje şi 23.000 de lădiţe pentru compostat deşeurile verzi. 23 de camioane vor face colectarea în mediul rural, dar şi legătura dintre staţiile de transfer şi rampa judeţeană.
Noi locuri de muncă
„Cel mai mare câştig al Botoşaniului constă în structura modernă, care va fi pusă la punct ca să avem un judeţ curat. Nu sunt de neglijat nici banii care vor veni, le vom da de lucru botoşănenilor si va fi ca o gură de oxig