În ultimii ani a pătruns în România o sărbătoare care nu îşi are originea pe meleagurile noastre şi anume Halloween-ul. De unde vine această celebrare şi ce tradiţii are fiecare ţară pentru această sărbătoare veţi afla în rândurile de mai jos.
O sărbătoare ce datează din cele mai vechi timpuri
Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică care este preluată în zilele noastre de tot mai multe popoare. Printre aceste popoare începe a se număra şi România, căci tot mai des în ultimul timp se organizează diverse spectacole şi petreceri pe tema Halloween-ului. Numele de halloween vine de la expresia "all hallows' even", din limba engleză, ceea ce reprezintă numele unei sărbători creştine numită a tuturor sfinţilor "ajunul zilei tuturor sfinţilor". Denumirea a fost prescurtată în "Hallowe'en" şi apoi în Halloween.
Ceea ce este specific sărbătorii de Halloween şi cu ceea ce asociem noi tot timpul această sărbătoare este dovleacul cioplit în diverse forme, dar în special în personaje înfricoşătoare.
Altceva ce este specific acestei sărbători şi ca un obicei, dar care la noi nu a fost preluat încă, este faptul că în această noapte copiii se costumează în cele mai ciudate şi înfricoşătoare costume, în vrăjitori, mumii, schelete, stafii sau alte personaje sinistre şi colindă pe la case punând întrebarea "Trick or treat?", ceea ce s-ar traduce "Păcăleală sau dulciuri?". Această frază se interpretează ca o ameninţare, că dacă nu vor primi dulciuri, atunci persoanei căreia i s-a colindat i se va face o farsă.
În multe ţări în seara zilei de Halloween şi câteodată şi în seara premergătoare acesteia se organizează diverse parade şi carnavaluri prin care este serbat Halloween-ul.
Legenda spune că pentru a se evita eventuale pericole şi pentru a nu fi posedaţi de spirite oamenii nu îşi încălzeau casele pentru a nu le face vulnera