Este unul dintre cei doi specialişti criminalişti ai Poliției ialomițene care conturează chipurile răufăcătorilor doar pe baza informațiilor martorilor. De-a lungul carierei sale criminalistice a realizat aproximativ 300 de portrete robot, iar în aproximativ un sfert din cazuri infractorii au fost identificați.
Pe lângă aceste atribuții criminalistul prelevează probe ADN, fotografiază și amprentează persoanele suspecte de înfăptuirea unor infracțiuni. Visul lui Adrian de a lucra în serviciile de Poliție a prins contur încă de pe băncile liceului. A absolvit Școala de Subofițeri de Poliție „Vasile Lascăr“ din Câmpina și a fost repartizat la Poliția municipiului București, în cadrul Serviciului de Cercetări Penale.
„Cât timp am lucrat la București, prin mâinile mele au trecut unii dintre cei mai mari și temuți infractori din România, dar acest aspect nu m-a influențat în niciun fel, dimpotrivă, m-a ajutat să îmi impun respectul față de colegi și șefi“, spune Adrian.
ADN, amprente și portrete robot
După un an de stagiatură în București, se transferă la Slobozia, la același departament. Timp de șapte ani, intră în contact direct cu sute de infractori încarcerați în beciurile Poliției ialomițene.
În 2004, se mută la Serviciul Criminalistic, compartimentul Identificări Judiciare, unde are drept obiect al muncii identificarea infractorilor prin realizarea de portrete robot, recolare de probe ADN, fotografiere sau amprentare.
„Pentru realizarea unui portret robot, noi lucrăm pe baza semnalmentelor descrise de martorii oculari. Plecăm de la descriere sumară și avansăm. În multe cazuri, autorii sunt descoperiți, dar au fost și cazuri când nu am reușit să îi prindem pe făptași. Oricum, programul Image Trak, cu care lucrăm noi, este un program destul de sofisticat, care ajută enorm la munca unui criminalist“, spune Adrian.
Timpul ne