Dezvaluirea continutului convorbirilor telefonice ale "mogulului" Sorin Ovidiu Vantu - din stenogramele ajunse la tribunal - a provocat, in haosul politic romanesc inca un scandal. Oponentii regimului il acuza pe d-l Traian Basescu, presedintele tarii, de politie politica.
Intr-o tara democratica normala, ascultarea (si inregistrarea) unor discutii private ar putea fi, intr-adevar, asemuita cu o operatiune de politie politica. Un sef oarecare poate sa-si santajeze sau sa-si blocheze adversarii cu ajutorul informatiilor dobandite printr-o astfel de procedura. Ascultarea conversatiilor telefonice private este, de aceea, permisa doar cu aprobarea reprezentantilor Justitiei si numai in situatii speciale, cum ar fi atingerea sigurantei statului. In cazul de fata, sustin politicieni si oameni de presa din opozitie, ar fi vorba de un conflict intre doi potentati, Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vantu, conflict in care primul, avand la dispozitie mijloacele specifice ale serviciilor secrete ale tarii, ar urmari, din motive de concurenta viscerala, distrugerea celui de-al doilea si, desigur, a imperiului mediatic pe care acesta si l-a construit. Or, blocand libertatea exprimarii libere a unor organe de presa, primul abuzeaza de puterea incredintata - prin vot - de cetateni si, in consecinta, face politie politica.
Lucrurile nu stau tocmai asa. Presedintele Romaniei a declarat in nenumarate randuri ca evolutia dezastruoasa a tarii se datoreaza instaurarii, sub primul "regim Iliescu", imediat dupa rasturnarea dictaturii ceausiste, a unui sistem de relatii de tip mafiot la nivelul tuturor institutiilor statului. Acest "sistem ticalosit" a permis prelevarea bogatiilor tarii de catre un grup, aparent neomogen, de indivizi, alcatuit - in genere - din fosti activisti comunisti, fosti securisti si cativa profitori de moment, nimeriti conjunctural in vartejul "restruct