Ca orice alt lucru, si manuirea banilor si intreaga atitudine ce trebuie avuta vizavi de acestia se invata acasa, de la parinti. Numai ca adesea parintii au dificultati in a-si scoli copilul in aceasta privinta.
Revista americana "Smart Money" a publicat un articol despre cele mai proaste obiceiuri financiare pe care copiii le invata de la parinti.
Autorul articolului, Ed Butowski, numeste aceste obiceiuri, "cea mai proasta mostenire posibila". In acest articol, autorul a ales cinci obiceiuri financiare grave in ceea ce priveste formarea si dezvoltarea copiilor:
1. Cearta in familie, pentru bani, in fata copiilor
Astfel de ocazii, chiar daca nu degeneraza in scandal sau limbaj abuziv, influenteaza
copiii in mod negativ. Ei ajung la concluzia ca este foarte normal sa te certi pentru bani si nu invata niciodata tehnica reconcilierii interpersonale.
Acesti copii vor deveni adulti cu pareri gresite despre bani si despre relatiile
dintre soti, incapabili de a forma familii solide.
2. Cheltuirea unor bani pe care nu-i aveti
Banii din cardurile de credit, imprumuturi personale, de la persoane particulare sau institutii bancare, cheltuiti in fata copiilor, le dau impresia ca nu conteaza cum castigi banii, atat timp cat ti se permite sa cheltuiesti cum vrei sau cat vrei.
Copiii nu pot concepe notiunea scadentei obligatorii si nu se vor preocupa, ca adulti, de plata imprumuturilor, ceea ce ii va condamna la o pozitie periferica in materie de bunasatre.
3. Cumparaturile dupa impuls
Faptul ca parintii isi fac mai toate cumparaturile pe baza impulsului poate crea, pentru copii, un fel de stare de letargie mintala. Daca parintii lor nu-si "fac lectiile" inainte de a porni la cumparaturi, prin adunarea tuturor datelor comparative pentru produsele vizate s