Fost colonel, Marin Crişu a fost toată viaţa pasionat de obiecte militare. Acum, are 70 de astfel de piese, extrem de apreciate.
Marin Crişu a studiat optică şi mecanică fină, iar de la 25 de ani a intrat în contact cu aparate optice. Aşa s-a îndrăgostit de binoclurile utilizate, în special, pe fronturi. „Am început să caut binocluri de vânzare. La vremea respectivă, am cumpărat toate binoclurile care existau în consignaţiile din Braşov. Au fost primele cinci piese din colecţia mea", povesteşte bărbatul.
Marin Crişu a continuat să caute binocluri prin toată ţara. Aşa a dat peste o piesă care a aparţinut unui ofiţer român care a luptat în Al Doilea Război Mondial şi a fost decorat în anul 1945. „Acest binoclu are un toc de păstrare confecţionat manual, din piele. Bănuiesc că etuiul a fost făcut chiar pe front de cel care avea în grijă tehnica militară. Lucrătura este una deosebită", explică bărbatul.
Mai târziu, Marin Crişan a început să caute binocluri şi pe internet. A adunat încet, încet 70 de binocluri, toate piese de colecţie. „Le caut pe cele care sunt în stare foarte bună şi pe cele care se găsesc mai rar. Mă interesează binoclurile de pe submarinele japoneze şi germane, dar şi cele folosite de Africa Corps, de culoarea nisipului", spune colecţionarul. Preţurile binoclurilor pornesc de la 25 de euro, însă pot depăşi şi 1.000 de euro.
VEZI FOTOGALERIE
Condiţii speciale de depozitare
Marin Crişan îşi păstrează acum colecţia la un muzeu. Binoclurile sunt ţinute în cutii de aluminiu, închise etanş. „Este vorba despre nişte cutii speciale care ajută şi la păstrarea pieselor în stare bună. Cele mai multe binocluri sunt destul de vechi, aşa că mai ales componentele lor din piele tind să se deterioreze", mai spune bărbatul. Colecţionarul îşi prezintă piesele pe care le deţine doar în cadrul expoziţiilor.
Întrebări şi răspu