Pe masura ce tehnica pune la dispozitia industriei alimentare tehnologii tot mai sofisticate, alimentele pe care aceasta le produce devin tot mai lipsite de substantele hranitoare necesare unei alimentatii sanatoase si tot mai pline de chimicale inutile si daunatoare.
Astfel, pentru producerea conservelor de rosii decojite, legumele se pun intr-o baie cu soda caustica, care dizolva cojile. Apoi rosiile se spala cu apa si se introduc in alta baie cu acid citric, unde restul de soda caustica va fi neutralizat, potrivit unui raport al Institutului Ecologic din Munchen.
Crenvustii afumati destinati sa fie conservati in borcan se "afuma" prin cufundare intr-o baie cu chimicale, care dau "gustul de fum" necesar.
Tehnologia are si "avantajul" ca prin aceasta tehnica produsul nu mai pierde apa, care prin tehnica clasica de afumare isi reducea greutatea cu 40%.
La fel si maslinele se "bronzeaza" tot chimic, deoarece coacerea naturala dureaza prea mult.
Industria alimentara devine tot mai mult o industrie chimica
Produsele alimentare industriale au marele dezavantaj ca-si pierd prin procesare gustul si mirosul. Acestea se pierd din cauza tehnologiilor brutale precum uscari, incalziri la peste 130 de grade, malaxari, evaporare in vid, iradieri. Ca sa compenseze aceast mare handicap, concernele apeleaza la chimie.
Chimia actuala este capabila sa imite orice gust posibil, de la gustul de ananas, cirese, portocale si capsuni la gustul de carne. Si chiar daca noi nu sesizam gustul falsificat, inseamna oare ca produsele chimice folosite sunt nepericuloase?
Riscurile pot fi majore si cresterea cheltuielilor din sanatate pot fi si o consecinta a cantitatilor crescute de chimicale din alimente. Multe substante chimice din gama E-urilor sunt suspectate ca produc boli grave precum cancerul, neu