Podul lui Dumnezeu din comuna mehedinţeană Ponoarele, unul din cele trei mari poduri naturale din lume şi singurul deschis traficului rutier, va beneficia de un amplu program de reabilitare, după ce în primăvara acestui an a fost la un pas de prăbuşire. Blocuri mari de piatră s-au desprins din acest pod unic în ţară, monumentul riscând să se prăbuşească.
Lucrările la Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele ar putea demara până la sfârşitul lui 2010. Totuşi, autorităţile aşteaptă avizul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. În prezent, monumentul natural este într-o stare accentuată de degradare. Din cauza factorilor naturali, a fenomenelor de îngheţ-dezgheţ şi a circulaţiei maşinilor de mare tonaj, o parte din rocile din care este format acest pod s-au desprins, existând riscul de prăbuşire.
În ciuda plăcuţelor de avertizare instalate în apropiere, podul este folosit în continuare de maşinile de mare tonaj. Autorităţile asigură că odată cu începerea lucrărilor, traficul rutier al maşinilor de mare tonaj va fi restricţionat complet în zonă. Podul este amplasat pe DJ 670 Ponoarele - Izverna, la cinci kilometri de oraşul Baia de Aramă, pe versantul sud-estic al Munţilor Mehedinţi, la poalele lor, la o altitudine de circa 500 m.
Podul lui Dumnezeu este cunoscut ca fiind cel mai mare din Europa şi din lume, dar este singurul din ţară peste care trece o şosea de 30 m lungime, 13 m lăţime, 22 metri înălţime, iar grosimea stâncii este de 9 m. Legenda spune că aici s-a luptat Dumnezeu cu Satan. Şi astăzi se văd urmele luptei, prin zgârieturile rămase în piatra de calcar. Înainte de luptă, Dumnezeu a creat podul, iar Satan a creat un lac, care se numeşte astăzi Zăton.
Când Satan a fost învins a căzut în lac, locul fiind considerat blestemat deoarece foarte mulţi oameni au pierit aici, în timp ce persoanele care au căzut de pe pod au scăpat cu vi