Camera de Comert al SUA, care a injectat sume importante in alegerile din 2010, este acuzata ca se afla in spatele unor incercari de a slabi legile privind coruptia.
Foreign Corrupt Practices Act, o lege care intrat in vigoare pentru prima data in 1977, interzice companiilor sa acorde diverse sume de bani oficialilor pentru a obtine anumite avantaje. Atat companiile americane, cat si cele straine care functioneaza in SUA, trebuie sa se supuna acestei legi, potrivit Rawstory.
La inceputul acestei luni, blogul liberal ThinkProgress, o aripa a organizatiei Center for American Progress, a dezvaluit faptul ca fondul Camerei de Comert pentru activitatile politice, a fost creat de mai multe firme internationale, inclusiv compania franceza AXA, banca elevetiana Credit Suisse, banca britanica HSBC, si companiile farmaceutice Novartis si Sanofi-Aventis.
Lista mai include alte noua companii din Bahrain, Arabia Saudita si Kuwait.
Contributiile variau intre 5.000 si 20.000 de dolari. ThinkProgress a calculat ca toate cele 83 de companii au contribuit cu aproximativ 885.000 de dolari fondului, care plateste pentru publicitatea politica.
O parte din activitatile Camerei de Comert sunt finantate de aceste firme straine, care sunt afectate in mod special de aceasta lege anticoruptie.
ThinkProgress a notat intr-un nou raport a aratat ca grupul, ca parte a Sumitului Camerei de Comert pentru Reformele Legale, va prezenta un document intitulat "Restaurarea Balantei: Amendamente Propuse pentru Legislatia Anticoruptiei."
Unele dintre modificarile propuse de acestia sunt: limitarea raspunderii penale a unei firme care abia a fost cumparata, ceea ce inseamna ca o companie poate sa se implice in fapte de coruptie, ca apoi sa scape la o eventuala fuziune cu alta companie; daca o subsidiara incalca legea anticor