”The Globe and Mail”, unul dintre cele mai populare ziare din zona metropolitană Toronto, a publicat vineri, 29 octombrie, un amplu material referitor la istoria și situația exploatării pe care canadienii de la RMGC intenționează să o deschidă la Roșia Montană. În cele aproape 40.000 de semne ale articolului (echivalentul a cel puțin 7-8 pagini într-un cotidian tipărit), sunt prezentate, dincolo de istoric și situația actuală, câteva ipoteze inedite. 1. Ceaușescu i-a adus pe canadieni la Roșia Montană
Conform ”The Globe and Mail”, canadienii au ajuns pentru prima dată la Roșia Montană în 1983. Descendenții uneia dintre cele mai controversate (”colorate”) familii din Canada, cu afaceri în domeniul titanului și uraniului, Stephen B. Roman și fiul său Stephen G., au studiat atunci oportunitatea deschiderii unor afaceri în România. ”Dictatorul comunist al țării, Nicolae Ceaușescu, le-a solicitat ajutor canadienilor pentru dezvoltarea exploatării resurseor de uraniu și cărbune ale țării. De asemenea, el le-a cerut să facă lobby pe lângă Guvernul Canadian pentru accelerarea dezvoltării reactorului nuclear (de la Cernavodă – n.a.) proiectat de canadienii de la CANDU”, se arată în articol.
”Atât reactorul, cât și dictatorul au avut un sfârșit trist. Reactorul a funcționat mult peste buget și a devenit una dintre cele mai mari pete din istoria traversată de CANDU în cadrul programului de export. Ceaușescu, care a condus țara la ruină economică și înfometare, a fost executat împreună cu soția sa în Revoluția română din 1989”, scrie ”The Globe and Mail”.
Spre deosebire însă de perspectivele legate de uraniu și de cărbune, ideea unei noi perioade a mineritului aurifer român ”a avut viață în ea”.
Tânărul Roman a moștenit înclinația tatălui său pentru minerit și jocuri pe piața energiei, implicându-se, de la mijlocul anilor 90, în proiecte din Chile și Tur