România începe să atragă investiţii şi în domeniul producerii de electricitate din surse solare, după boomul din sectorul eolian. Primele proiecte încep să se contureze în vestul ţării. Transelectrica are deja cereri de racord la sistemul energetic naţional.
După boomul din sectorul eolian, în România apar şi primii investitori interesaţi să producă electricitate din radiaţiile solare. „Există o listă de mai mult de 10 investitori care sunt interesaţi şi au venit la noi cu asemenea proiecte. Sunt şi companii mari, şi companii mici", a declarat, pentru „Adevărul", David Nicholl, preşedintele pentru România al Schneider Electric, companie franceză specializată în managementul energetic.
Unul dintre proiecte este destul de avansat. Potrivit Transelectrica, există o cerere de racord la reţea pentru un proiect de 32 de MW în oraşul Gătaia din judeţul Timiş. Proiectul este dezvoltat de patru firme locale, respectiv Mega Construct, Max Agro, Max Center şi Ioşca&Erjica. Acestea au deja certificatul de urbanism pentru proiectul care se va întinde pe 86 de hectare, ne-a declarat primarul din localitate, Iosif Şargan. Tot în Gătaia se pun bazele unui alt parc solar, de 2,99 MW, dezvoltat de firma Iono Energy pe o suprafaţă de 20 de hectare.
Stimulente importante
Potrivit lui David Nicholl, investiţia necesară pentru un MW instalat de panouri solare fotovoltaice, care produc electricitate, este între trei şi patru milioane de euro, astfel că pentru proiectul de 32 de MW din Timiş investiţia ar putea depăşi 125 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic va fi unul dintre primele 15 din Europa, în funcţie de capacitate, cel mai mare, de 80 de MW, fiind amplasat în Spania.
„Principalul motiv pentru care nu s-a investit până acum a fost lipsa unei legislaţii clare privind promovarea energiei regenerabile. Peste tot e la fel, când legislaţia e clarificată,