La sfarsitul saptamanii trecute, organizatia americana WikiLeaks a publicat, pe site-ul propriu, nu mai putin de 391.832 de documente. Acestea sunt rapoarte de teren intocmite de fortele militare americane prezente in Irak, in perioada ianuarie 2004-decembrie 2009, 97% dintre informatii fiind clasificate ca secrete.
Documentele s-ar parea ca provin, in cea mai mare masura, dintr-o singura sursa, de la un anume Bradley Manning, care a mai transmis WikiLeaks, in mai 2010, informatii secrete despre razboiul din Afganistan si care este in prezent arestat de statul american pentru aceste lucruri, scrie Stratfor.
La o privire mai atenta, vom descoperi ca documentele nu releva informatii noi despre teatrul de razboi din Irak, despre faptul ca guvernul irakian isi tortureaza proprii cetateni, despre numarul impresionant de civili morti in acest conflict, sau despre finantarea de catre Iran a militiilor siite din Irak.
Elementul de noutate il reprezinta insa faptul ca informatiile releva o imagine de ansamblu a muncii de spionaj, care merita supusa analizei, atrage atentia Stratfor.
Natura documentelor
Documentele secrete facute publice au fost accesate prin intermediul Retelei Secrete de Internet din Statele Unite, folosita pentru transmiterea de informatii secrete, dar nu de importanta cruciala pentru siguranta statului.
Pentagonul s-a opus insa publicarii acestor ultime materiale despre Irak, argumentand ca informatiile regasite acolo pun trupele americane in pericol, precum si pe cetatenii irakieni.
Interesante sunt insa nu informatiile din aceste materiale, ci intrebarile ce s-ar putea naste odata cu publicarea acestora, mai precis cu reactia la pierderea monopolului de stat asupra unor informatii secrete.
Putine secrete
Trebuie insa stiut ca informatiile ce pot fi r