35 de producători din judeţele Maramureş şi Mehedinţi s-au reunit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Eşelniţa, pentru un seminar organizat de o organizaţie internaţională.
Întîlnirea a urmărit un schimb de experienţă între producătorii din cele două judeţe şi a fost urmată de o vizită pe teren, în localitatea Şviniţa.
Seminarul s-a bazat pe diseminarea rezultatelor unui proiect implementat de organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) în Maramureş, care se vrea a fi un punct de pornire pentru crearea mecanismelor socio-economice necesare pentru menţinerea zonelor agricole cu valoare naturală ridicată.
Aceste zone fac parte dintr-o abordare relativ recentă a Uniunii Europene a activităţilor de conservare a naturii, intitulată High Nature Value Farming (HNVF) sau zone agricole cu valoare naturală ridicată.
WWF consideră că judeţul Mehedinţi reprezintă, ca şi Maramureşul, o zonă reprezentativă pentru sistemele agricole cu valoare naturală ridicată.
Potrivit reprezentanţilor WWF, Mehedinţiul este, de altfel, una dintre ariile unde această organizaţie a implementat deja proiecte de informare şi conştientizare pentru fermieri, asupra oportunităţilor pe care le deschide integrarea în UE şi despre beneficiile pe care le creează menţinerea zonelor HNV.
Acces limitat la piaţă, în Mehedinţi
Chiar dacă zona Mehedinţiului diferă, cel puţin din punctul de vedere al aspectelor demografice şi culturale, de Maramureş, dificultăţile cu care micii producători se confruntă sunt aceleaşi: accesul limitat la piaţă pentru produsele locale, ca urmare a transpunerii la nivel naţional a normelor de igiena alimentară ale UE, nivelul scăzut al veniturilor populaţiei, media de vârstă ridicată a fermierilor sau nivelul scăzut al serviciilor şi al infrastructurii rurale.
În acest context, judeţul Mehedinţi constituie o