Ziarista britanică Tanya Gold, într-un reportaj pentru cotidianul The Guardian, într-un jurnal de călătorie în România, în căutarea lui „Dracula”, în preajma sărbătorii de Halloween, spune că nimeni nu merge la Târgovişte, la adevăratul castel al lui Dracula, „pentru că autostrăzile României, precum vampirii, sunt mitice şi departe de a exista undeva”.
Primul oraş vizitat de ziaristă a fost Bucureştiul, pe care îl compară cu „un Paris mestecat şi, apoi, scuipat afară de Croydon”. Următoarea oprire, a fost la Castelul Bran, despre care spune că din afară, se aseamănă cu o casă a groazei, însă dinăuntru „arată de parcă o englezoaică l-a cumpărat şi l-a atacat cu mobilă de la Laura Ashley” (lanţ de magazine de mobilă şi îmbrăcăminte pentru femei din Marea Britanie, n.r.).
„Este plin de canapele. Îmi aminteşte de Surbiton (suburbie a Londrei, cunoscută pentru stilurile arhitecturale variate, n.r.). «Este ca în Surbiton», i-am spus ghidului meu. «Du-mă la locul de naştere al lui Dracula». «Care din ele?», m-a întrebat el. «Cel adevărat. Nu Biblioteca Britanică, unde Stoker a scris romanul»”, scrie Tanya Gold.
La Sighişoara, casa unde s-a născut Dracula este, acum, un restaurant
Astfel, jurnalista ajunge în Sighişoara, unde observă magazinele cu statuete „Dracula” şi mulţi câini vagabonzi umblând pe străzi.
„Casa în care s-a născut Dracula este, acum, un restaurant”, scrie ziarista, notând că arată ca un „playmobil gotic”, unde Dracula este pictat pe un perete, arătând ca „un chelner italian înfuriat”. Gold mai observă că „municipalitatea plăteşte doi bărbaţi să se îmbrace în costume medievale şi să urmărească turiştii prin oraş, bătând într-o tobă”.
Următoarea destinaţie este Târgovişte, unde „Dracula” (Vlad Ţepeş, n.r.) a crescut, înainte de a fi trimis drept ostatic, alături de fratele său, la Curtea Otomană, „unde se pare că a în