Preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, merge săptămâna viitoare la Comisia Europeană, la Bruxelles, pentru a clarifica modul de aplicare a ordonanţei 50 privind creditele populaţiei şi consideră că nu vor exista probleme.
„Săptămâna viitoare voi merge la Bruxelles. Am solicitat o întrevedere la nivelul Comisiei Europene, ca să clarificăm, nu pentru că am fi primit o scrisoare. Am primit într-adevăr şi o scrisoare, una pentru lămuriri, nu de atenţionare sau de sancţionare a României. Vom merge, vom discuta la nivelul CE şi am convingerea, - din punctul nostru de vedere, aşa cum şi Consiliul Concurenţei a considerat, că nu avem probleme”, a spus Cerbulescu, în cadrul unei emisiuni televizate.
El a precizat că OUG 50 nu este ilegală şi a fost avizată înainte de a fi aprobată de Guvern de mai multe autorităţi ale statului, inclusiv de Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), cel care „veghează” asupra legalităţii şi includerii corecte într-un act normativ a unui stat membru a directivelor europene.
„Din momentul în care DAE a pus acest aviz nu a existat niciun fel de altă discuţie, decât că această ordonanţă, cu toate prevederile sale, este corectă. Şi am vorbit cu ministrul care coordonează DAE şi a spus că România nu are niciun fel de probleme din partea Comisiei Europene”, a spus Cerbulescu.
Ordonanţa are unele neclarităţi, care au atras nemulţumiri
Pe de altă parte, preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, prezent în emisiune, a arătat eventualitatea ca OUG 50 să fie declarată ilegală, respectiv ca Executivul UE să considere că nu respectă directiva europeană pe care o transpune, şi astfel prevederile actului normativ să fie nule.
„Dacă OUG 50 este nulă, înseamnă că nu are nicio consecinţă şi atunci şi tot ce s-a bazat pe asta se elimină de la sine. În primul rând