In Texas, aproape toare localitatile, indiferent cat de mici sunt, au biblioteci publice, care din cand in cand vand, la o reducere serioasa, carti care nu mai au cautare. Asa se face ca am gasit o carte care imediat mi-a trezit interesul.
E o carte bilingva, in engleza si romana, scrisa de Eugene S. Raica si Alexandru T. Nemoianu, intitulata "History of the United Romanian Society" (Istoria Societatii Unite a Romanilor), publicata in anul 1995, in Southfield, Michigan.
Este o monografie bine scrisa, cu foarte multe date interesante.
Incepe cu o istorie "concisa" a Romaniei si continua cu emigrarea spre America a romanilor din toate provinciile.
Acorda cateva capitole formarii societatilor romane, cum ar fi Societatea "Desteapte-te romane"(1909), Societatea "Hora Unirii"(1913), si "Societatea Romana Unita"(1924), cu liste detailate ale membrilor si conducatorilor lor.
In recensamantul din 1990, in Statele Unite existau 365.544 de persoane care s-au declarat ca fiind de origine romana.
Dupa alte date oficiale, aparute dupa publicarea acestei carti, la recensamantul din 2000 existau 689.919 persoane care s-au declarat de origine romana.
Cel mai vechi imigrant roman in America, mentionat in documente oficiale, a fost Parintele Samuil Damian, un preot ortodox din Ardeal, care a calatorit prin Maryland, North Carolina si Virginia, stabilindu-se in anul 1784 in Charleston, South Carolina. A fost un om foarte citit, poliglot, care a avut o corespondenta ampla cu Benjamin Franklin.
Tot in aceasta monografie se trec in revista mai multe nume de romani din secolele trecute si realizarile lor.
In timpul Razboiului Civil, George Pomutz, din regimentul 15 Iowa, a fost avansat la gradul de general de brigada, pe 21 martie 1863.
Capitanul Nicholas Dunca, cu regime