Guvernul se gândeşte la o majorare cu 16-18% a salariilor bugetarilor, a declarat la un post de radio, europarlamentarul Theodor Stolojan.
”O parte din măsurile de austeritate s-au dus, dar nu până la capăt. Vedeţi că şi în 2011 continuă procesul de reducere a personalului din sectorul public şi, în consecinţă, cele două obiective pe care şi le-a propus Guvernul, pe de-o parte de a reduce fondul de salarii la personal, pe de altă parte, de a disponibiliza resurse mai multe pentru investiţii publice, nu se poate realiza de la 1 ianuarie, aşa cum s-a gândit.
Şi atunci s-a ajuns la o formulă, în prezent, în care se asigură per total o creştere a fondului de salarii la cei rămaşi, care să ne asigure încadrarea în cele 39 de miliarde de lei, limită agreată cu FMI, dar nu la nivelul a 25% pe total, ci, din câte am reţinut, sunt încă în lucru undeva la 16-18% şi, sigur, cu acceptarea acestei idei, care nu înseamnă că economic este cea mai bună, dar, din punct de vedere social, răspunde la nişte necesităţi de a mări mult mai mult salariile mici şi foarte puţin salariile mari”, a spus Stolojan.
Referindu-se la interesul FMI faţă de Ordonanţa 50, referitoare la creditele populaţiei, Theodor Stolojan a declarat că Fondul este preocupat să menţină stabilitatea băncilor. Vorbind despre potenţialele pierderi ale băncilor, liderul PDL a menţionat însă doar datele prezentate de bancheri.
”FMI-ul este îngrijorat de consecinţele aplicării retroactive. Într-adevăr, dacă aplici retroactiv prevederile ordonanţei 50, băncile se trezesc în situaţia unor pierderi destul de mari, pentru că sistemul pe care băncile l-au practicat a fost următorul: au prevăzut în cazul creditelor cu dobânzi variabile o dobândă mare variabilă, o marjă relativ mică, or acuma sunt obligate să ia un indicator cu o dobândă variabilă mică, cum ar fi Libor sau Euribor.
Acesta este l