Pentru familia Hojdea din comuna Foeni, în fiecare seară e Halloween: mormintele şi crucile sunt lângă casa lor. După naţionalizarea locuinţei, familia s-a refugiat în cimitir, unde îşi câştigă existenţa din curăţatul mormintelor.
FOTOGALERIE 1
FOTOGALERIE 2
Familia Hojdea trăieşte de 16 ani în cimitirul din comuna timişeană Foeni. Cei trei copii, Natalia, Vasile şi Lucica, se joacă de când se ştiu printre mormintele proaspăt săpate şi sunt obişnuiţi cu înmormântările, crucile şi rudele îndoliate.
Daniela Hojdea, în vârstă de 36 de ani, e capul familiei. Femeia îşi aduce aminte cu lacrimi în ochi cum a renunţat la luxul unei vile şi a ajuns să locuiască alături de alte patru suflete într-o cămăruţă de 12 metri pătraţi. „Noi ne-am obişnuit să locuim într-o vilă cu cinci camere. Am fost oameni chibzuiţi, ne-am înţeles bine cu vecinii. Îmi aduc aminte că am dat o avere pe casa aceea, până să fie naţionalizată. În câteva săptămâni s-a derulat tot procesul şi ne-am trezit în stradă", spune Daniela Hojdea.
Fără apă, gaze şi canalizare
Cum Daniela şi Vasile Hojdea sunt oameni credincioşi, aceştia au primit ajutor de la preotul din comună, care le-a oferit un acoperiş deasupra capului în cimitir, într-un depozit în care altădată muncitorii făceau cruci şi plăci din marmură.
„Acum, asta e casa noastră. Copiii se joacă în cimitir. Nu e nimic ruşinos în asta. Pur şi simplu, am învăţat să supravieţuim. Ne aducem apa din vale şi avem grijă să nu folosim prea mult curent. De gaz sau canalizare nici nu poate fi vorba. Noi acum trăim din alocaţiile copiilor şi banii câştigaţi din cimitir", adaugă Daniela Hojdea. Femeia spune că nimeni nu vrea să o angajeze pentru că are buletinul expirat, iar nicio autoritate a statului nu vrea să-i facă documente în care, în dreptul domiciliului, să fie trecut „cimitirul comunal Foeni".
Daniela H