Un vernisaj de o strălucire aparte a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Iaşi. Spunem aparte pentru că, în ciuda crizei în care se zbate această ţară, se găseşte totuşi acel timp pentru vindecare sufletească, de data aceasta oferită de pictură.
Asociaţia Profesorilor de Limba Engleză din Moldova (MATE) a organizat cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Profesorilor de Limba Engleză din România (RATE) la Universitatea „Petre Andrei" din Iaşi, iar în cadrul evenimentului a avut loc şi vernisajul expoziţiei intitulate „Identitate cromatică" a pictorului Carmel Georgescu. Imaginile neliniştite sau odihnitoare ale picturilor sale vorbesc despre golul sau plinul din noi.
Carmel Georgescu a ales pictura pentru că toate bucuriile şi tristeţile i s-au adunat în sensul acestei arte. Totul s-a împletit cu el în timp, iar înţelesurile au venit pe rând. Pictura a devenit singura lume posibilă printre cele pe care le putea vedea. A ales „rupturi" ale existenţei sau întâmplări „miraculoase", dar şi cuvinte din scrierile ce-l hrănesc, însă abstractul îl atrage cel mai mult. Trist în unele lucrări, entuziast în altele, atunci când îi iese o culoare în nuanţa pe care o simte este vesel. „Sunt fericit! Mi-a ieşit un galben frumos! Acestea sunt bucuriile mele. Mici, dar deosebite", spune artistul.
Şi-a adus în tăcere semnele sufletului său pe pânză, peste care a aşternut straturi peste straturi de muncă, aşteptare, renunţări. Picturile sale dezvăluie celui care are răgazul de a se opri o clipă în faţa lor o fiinţă de lumină ce doreşte să se exprime, să ardă, să spună, trecând prin toate vămile pe care creaţia i-o cere. Au personalitate şi frumuseţe, dar au şi har.
„Eu nu pictez pentru câştig, ci pentru că asta simt", spune Carmel Georgescu. „Este felul meu de a exprima ceea ce simt, este modalitatea prin care mă raportez la ceea ce