Europarlamentarii romani au o prezenta stearsa in Parlamentul European: lipsesc de la sedinte, cand vin nu se remarca prin activitati de substanta, au tendinte de manipulare a publicului din tara in legatura cu demersurile facute in calitatea pe care o au, astfel ca, in linii, mari, activitatea lor este nesatisfacatoare, coform studiului \"Europarlamentarii la raport\", lansat, luni, de Institutul European pentru Democratie Participativa - Qvorum, care se refera la activitatea delegatiei Romaniei in legislativul european in perioada iulie 2009 - octombrie 2010.
Potrivit documentului, activitatea europarlamentarilor romani in actuala legislatura este (inca) nesatisfacatoare. Delegatia Romaniei nu a reusit inca sa isi fructifice al 7-lea potential de influenta pe care il detine in PE, potential calculat prin prisma numarului de deputati si al functiilor detinute. Prezenta delegatiei Romaniei la sedintele plenare ale Parlamentului European este in continuare foarte scazuta, comparativ cu celelalte state membre, desi se poate constata un trend usor crescator. Astfel, delegatia tarii noastre a terminat primul an de mandat pe pozitia a 26-a (penultima), cu o medie de prezenta de 85,84%, iar in primul trimestru al celui de-al doilea an de mandat se afla pe pozitia a 24-a, cu o medie de 86,71%.
Prezenta individuala a celor mai multi deputati este in usoara crestere, in special dupa momentul mediatizarii activitatii acestora de catre presa din tara. Astfel, un exemplu in acest sens il reprezinta Traian Ungureanu (PPE), care a avut o prezenţa de 74.14% in primul an de mandat, iar in prima parte a celui de-al doilea an de mandat are o prezenţa de 100%, inregistrand asadar o crestere de apx. 25%.
Intr-o situaţie similara se regasesc Viorica Dancila (+15%), Renate Weber (+16%), precum si Adina Valean, Cristian Busoi, Norica Nicolai si Sebastian Bodu (+10%).