Oficialii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene nu au reusit sa dea un raspuns clar in privinta influentei pe care OUG 50/2010, privind creditele consumatorilor casnici, o va avea asupra deblocarii urmatoarei transe din imprumut.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinta de presa, ca cel mai important lucru il reprezinta pastrarea unui echilibru intre protectia consumatorului si asigurarea stabilitatii financiare a institutiilor bancare.
"Sustinem efortorile autoritatilor de a transpune o protectie mai buna a consumatorilor, prin Ordonanta 50. Totusi, trebuie sa asigure si stabilitatea sectorului bancar. Incurajam Guvernul si Parlamentul sa lucreze impreuna, astfel incat sa fie respectate aceste obiective", a spus Franks.
FMI a ajuns la un acord cu Romania - Vezi ce s-a stabilit
Potrivit spuselor sale, Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa aiba un rol mai important in clarificarea acestei situatii, avand in vedere ca este singura care poate dispune "inchiderea creditarii" pe un anumit segment. Acest lucru nu inseamna, totusi, ca nu trebuie sa se preocupe si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
"Am avut o intalnire cu ANPC si le-am spus ca sustinem foarte puternic protectia consumatorului, inclusiv in sistemul financiar. Este absolut normal ca ANPC sa aibe puteri de a face fata practicilor abuzive. Totusi, la nivel global, capacitatea de a inchide creditarea pe anumite segmente, apartine de bancile centrale. Este nevoie de oameni foarte bine specializati, care sa supervizeze aceste activitati. Sper ca ANPC si BNR vor conlucra in ceea ce priveste aceste practici, pentru a proteja consumatorii", a explicat Franks.
Istvan Szekely, reprezentantul Comisiei Europene a declarat ca este important sa existe un echil