Liceenii şi studenţii pot întâlni, în fiecare lună, oameni care s-au realizat în carieră. Proiectul „Gomentorship“ are drept scop să-i ajute pe cei aflaţi la început de drum să răspundă la întrebarea „Ce vrei să faci când o să fii mare“.
Programul este o iniţiativă a Asociaţiei „Oricum" care a reuşit, din 2007 şi până în prezent, să pună 100 de „mentori" - personalităţi cu experienţă de viaţă - în contact cu peste 3.000 de tineri.
Cristina este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Capitală şi a venit „din curiozitate" la una din conferinţele organizate bilunar. „Sora mea mai mare mi-a spus că o să fie interesant şi că nu am ce să pierd. Eu mă inspir, de obicei, din experienţa de viaţă a altor oameni, aşa că îmi place să-i ascult cum au luptat pentru visul lor", povesteşte Cristina.
Încurajaţi de mentori
Eleva este pasionată, deopotrivă, de literatură, de istorie şi de engleză, dar nu ştie ce va face „când va fi mare". „Poate o să aflu răspunsul aici!", glumeşte fata. Sora ei, Simona, este studentă în anul III la Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului din Bucureşti.
„Eu m-am angajat din primul an, dar nu în domeniu, ci la o firmă la care ţin evidenţa facturilor. Aşa pot să ajung şi la ore şi să câştig şi nişte bani, chiar dacă nu fac ce-mi place. Eu îmi doresc să lucrez la un proiect care ţine de pregătirea mea, pe mediu", spune fata. Este a doua conferinţă „Gomentorship" la care participă.
„Cred că, ascultându-i pe aceşti oameni, o să capăt curaj să iau decizii mai bune în viaţă cu privire la cariera mea", argumentează Simona. Lună de lună, „actori" din viaţa publică urcă pe o scenă improvizată din Sala de lectură a Facultăţii de Litere din Bucureşti şi-şi spun poveştile legate de artă, literatură, mediu, politică sau de media.
Sfaturi celebre
Fondatorul Festivalului Internaţional d