Sunt mici leziuni ulcerative care apar pe mucoasa bucală şi, uneori, sunt asociate cu răni şi la nivelul mucoaselor genitale. Nu se cunoaşte exact cauza apariţiei acestor ulceraţii, dar afecţiunea se instalează des în perioadele de imunitate scăzută şi în cazul persoanelor cu predispoziţie la alergii.
Cel mai des, aftele apar pe fondul unor reacţii alergice ale mucoaselor la anumite substanţe din alimente. Aceste ulceraţii se dezvoltă pe zonele mobile ale cavităţii bucale, cum ar fi limba, interiorul obrajilor şi baza gingiilor. Ulceraţia începe ca o mică umflătură roşie care dă senzaţie de arsură timp de o zi.
Apoi, aftele rupte se acoperă de o membrană galbenă sau albă şi sunt mărginite de un halou roşu. „Apariţia aftelor este legată de factori infecţioşi precum virusurile, de factori hormonali şi alimentari. Aftele bucale apar în pusee, iar frecvent pot exista recidive", explică medicul stomatolog Lucian Claudiu Fătu de la Clinica Velvet Dental din Capitală.
Afecţiunea dispare în aproximativ două săptămâni şi nu lasă cicatrice. Printre substanţele alergene care conduc la apariţia aftelor se numără o serie de alimente precum citricele, brânzeturile, nucile şi cerealele, dar şi condimentele cu potenţial iritativ pentru mucoase precum cimbrul, piperul, dar şi compuşii alimentari precum agenţii de savoare şi glutenul. De asemenea, unele produse de igienă bucală pot conţine lauryl sulfat de sodiu care, în cazul anumitor persoane, generează afte bucale.
Aparatul dentar, o cauză
Aftele apar mai des în cazul persoanelor care poartă aparat dentar, dar şi în cazul celor care au o igienă bucală deficitară, fiindcă în cazul lor, riscul de iritaţii la nivelul mucoaselor gurii este mai mare. Şi igiena excesivă, adică periajul des şi violent, care răneşte mucoasele, poate fi la originea apariţiei aftelor bucale. De asemenea, şi carenţele de vit